Prinsjesdag 2024 en de impact op de fysieke leefomgeving
Door: STARC op 20 september 2024Afgelopen dinsdag presenteerde het kabinet de Miljoenennota, waarin de plannen voor het komende jaar werden onthuld. Bij STARC grijpen we deze kans graag aan om de impact van de begrotingen op de fysieke leefomgeving te analyseren. We focussen op twee grote thema’s die bepalend zijn voor de toekomst van Nederland: woningbouw en infrastructuur (en de verduurzaming daarvan). In dit artikel lichten we de belangrijkste ontwikkelingen binnen deze pijlers toe en delen we hoe data helpt bij het realiseren van de ambitieuze doelstellingen van het kabinet.
Woningbouw: de urgentie van nieuwe huizen en verduurzaming
- Woningaanbod vergroten. De woningcrisis blijft een belangrijk onderwerp voor het kabinet. Net als in eerdere jaren blijft de bouw van nieuwe woningen een topprioriteit. Het streven om 900.000 woningen te bouwen tegen 2030 is ambitieus en er wordt flink geïnvesteerd in het ontsluiten van nieuwe woonwijken. Voor deze ontsluitingsprojecten is 2,5 miljard euro gereserveerd (Miljoenennota 2025, pagina 19);
- Verduurzaming bestaande woningen. Daarnaast is er 578 miljoen euro vrijgemaakt voor het verduurzamen van bestaande woningen. Subsidies voor warmtepompen, zonneboilers en isolatie moeten huiseigenaren stimuleren om hun woningen energiezuiniger te maken.
Infrastructuur: focus op onderhoud
- Stabiel budget met focus op onderhoud. Het budget voor infrastructuur blijft in 2025 gelijk, met een bedrag van bijna 15 miljard euro. De focus ligt op onderhoud en renovatie;
- Prioriteit aan veiligheid en bereikbaarheid. Wegen, spoorlijnen en waterwerken krijgen prioriteit om te zorgen dat Nederland bereikbaar en veilig blijft. Rijkswaterstaat en ProRail krijgen dan ook extra middelen om hun onderhoudswerkzaamheden op peil te houden. Toch lijkt de opgave groter dan de beschikbare middelen en mankracht. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt dat er een balans gezocht moet worden tussen wat nodig is en wat mogelijk is, vooral nu er bezuinigd wordt op personeel. Dit betekent dat er met minder mensen meer werk moet worden verricht.
Balans tussen bouwen en verduurzamen
Het kabinet zet duidelijk in op de balans tussen het aanpakken van de woningnood, het onderhouden van infrastructuur en het versnellen van de energietransitie. Hoewel er stevige investeringen worden gedaan, blijft de uitdaging bestaan om met beperkte middelen en capaciteit de ambities waar te maken.
Door het inzetten van data en automatisering kan Nederland de uitdagingen van woningbouw, infrastructuuronderhoud en duurzaamheid effectief aanpakken en een duurzame toekomst tegemoet gaan.
Gouden combi: BIM en data-analyse
Zo spelen technologieën als BIM (Building Information Modeling) een cruciale rol. Gedetailleerde 3D-modellen van gebouwen helpen bijvoorbeeld bij data-integraties, voortgangsvisualisaties en procesoptimalisaties. Met behulp van data-analyse kunnen bouwprocessen vervolgens worden geoptimaliseerd om tijd te besparen en kosten te verlagen. Dit geldt ook voor verduurzaming; data is een goede raadgever bij het bepalen van de meest rendabele verduurzamingsmaatregelen.
Efficiënter assetmanagement met predictief onderhoud
Daarnaast ondersteunt predictief onderhoud bij het monitoren van infrastructuur en het voorspellen van onderhoudsbehoeften. Dit vermindert onverwachte storingen en zorgt voor een betere planning van onderhoudswerkzaamheden. Zo kunnen drones en sensoren worden ingezet voor inspecties van bruggen, tunnels en spoorwegen, wat tijd en arbeid bespaart. Door automatisering van inspecties verlopen onderhoudsprocessen efficiënter, zelfs met minder mankracht en beperkte budgetten.
Meer weten?
Meer weten over het gebruik van data om bouwuitdagingen aan te gaan? Onze consultants staan voor je klaar. Samen realiseren we de ambitieuze doelen voor woningbouw, infrastructuur en verduurzaming.