Graafschade verminderen met 3D-visualisaties

Door: STARC op 17 juli 2024

In 2023 is er maar liefst 49.000 keer graafschade veroorzaakt. Zonder de juist voorzorgsmaatregelen neemt het risico op schade alleen maar toe vanwege de energietransitie. In de al drukke ondergrond komen er tot 2050 nog eens 50.000 nieuwe wijkstations en 100.000 km aan ondergrondse kabels bij. Augmented Reality (AR) kan wel eens dé oplossing zijn voor het verminderen van graafschade. AR stelt gebruikers in staat om ondergrondse kabels en leidingen in 3D te visualiseren, wat helpt bij het nauwkeurig bepalen van graaflocaties.

Real-time weergave van kabels en leidingwerk

AR-technologie maakt het mogelijk om de locatie van ondergrondse infrastructuur in real-time te zien, weergegeven in verschillende kleuren om onderscheid te maken tussen soorten leidingen. Dit zorgt voor een betere oriëntatie in vergelijking met traditionele 2D-kaarten.

Knap staalde informatiebundeling

Belangrijk is dat de techniek informatie bundelt van diverse netbeheerders en overheden, zoals gemeenten, telecombedrijven en drinkwaterbedrijven, die verplicht zijn hun liggingsgegevens bij het Kadaster aan te leveren. Hierdoor kan de gebruiker niet alleen de locatie van de leidingen zien, maar ook de diepteligging. Dit is cruciaal omdat verschillende leidingen op verschillende dieptes moeten liggen, zoals gasleidingen die dieper moeten liggen dan elektriciteitskabels.

Menselijke kijk blijft belangrijk

Hoewel de 3D-visualisatie een veel duidelijker beeld geeft van de ondergrondse infrastructuur, blijft het essentieel voor graafploegen om de exacte locatie en diepte van de leidingen ter plekke te verifiëren. Dit is van belang omdat ondanks de geavanceerde technologie, fouten in de dataverwerking kunnen voorkomen.

De techniek biedt daarnaast praktische functies zoals het aantikken van leidingen voor meer informatie over bijvoorbeeld diameter en eigenaarschap. Ook kunnen gebruikers onjuiste data melden en daarbij foto’s en tekeningen toevoegen, wat helpt bij het verbeteren van de datakwaliteit.

Digital twin van de ondergrond

Naast de ligging van kabels en leidingwerk kan er in theorie ook informatie over bodemverontreiniging, onontplofte munitie en boomwortels aan worden toegevoegd. Het uiteindelijke doel is het creëren van een ‘digital twin’ van de ondergrondse infrastructuur, een digitale kopie die real-time gegevens toont tijdens graafwerkzaamheden.

Lees het volledige artikel op Cobouw