Deze 3 obstakels belemmeren succesvolle digitale transformatie in de bouw (en zo ben je ze voor!)

Door: STARC op 24 maart 2025

Nog niet zo lang geleden begon elk bouwproject met een fysieke bouwtekening op papier. Vandaag de dag gebeurt dit met geavanceerde tools zoals CAD en BIM. Maar waar men voorheen met meetlinten en waterpassen werkte, nemen drones en laserscanners dit werk nu over. Digitale transformatie in de gebouwde omgeving is dus allesbehalve nieuw. Waarom het nu zo’n hot topic is? Omdat digitaal transformeren simpelweg onvermijdelijk is geworden.

Waarom nu?

De versnelling van digitalisering is geen toeval, maar een direct gevolg van de veranderende marktdynamiek. Vier factoren versnellen de digitale transformatie:

  • Strengere wetgeving en duurzaamheidseisen. Steeds meer bedrijven móéten aantonen hoe ze omgaan met milieu-impact, circulariteit en energieverbruik. Zonder data en digitale systemen is dit vrijwel onmogelijk;
  • Personeelstekorten. Het tekort aan ervaren vakmensen in de bouw dwingt bedrijven tot automatisering en de inzet van slimme software en robots om productiviteit te waarborgen;
  • Groeiende financiële druk. Budgetoverschrijdingen en inefficiënte processen zijn niet langer houdbaar. Kostenoverschrijdingen van grote projecten halen regelmatig het nieuws, met publieke verontwaardiging tot gevolg. Ook de winstmarge komt onder druk te staan. Digitalisering biedt grip op kosten, planning én risicobeheer;
  • Technologische vooruitgang. Cloudsoftware, AI en IoT zijn bijzonder toegankelijk geworden, waardoor bedrijven met relatief kleine investeringen direct profiteren van digitale oplossingen.

    Wie digitalisering nog steeds als toekomstmuziek ziet, komt bedrogen uit. De toekomst is nu.

De 3 grootste obstakels bij digitale transformatie

Toch blijft digitalisering voor veel bouwbedrijven een hoofdpijndossier. Waarom? Omdat verandering lastig is. Dit zijn de drie grootste uitdagingen op het gebied van veranderbereidheid:

1. Weerstand binnen de organisatie

“Zo doen we het al jaren en dat werkt prima!” Herkenbaar? In de bouw is men gewend aan vaste werkwijzen. Veel bouwprofessionals zien digitalisering als een bedreiging of een complex, tijdrovend proces. De angst voor verandering, hoge implementatiekosten en onbekendheid met nieuwe technologieën zorgen ervoor dat innovaties langzaam worden ingebed in de bedrijfsvoering. Zonder een duidelijke strategie en betrokkenheid van alle lagen binnen de organisatie blijft digitale transformatie een moeizame strijd.

2. Complexiteit van integratie met bestaande systemen

Bouwbedrijven werken nog met verouderde software, losse Excel-bestanden of zelfs papieren administratie. Het integreren van moderne technologieën zoals BIM, IoT-sensoren en AI-gestuurde analyses met bestaande systemen voelt als een enorme uitdaging. Zonder een goed doordachte digitale strategie blijven nieuwe systemen eilandjes en wordt het potentieel van digitalisering niet volledig benut.

3. Gebrek aan specialisten met sectorkennis én datakennis

Bouworganisaties hebben behoefte aan specialisten die zowel de sector als datagedreven werken begrijpen. Veel IT-consultants missen specifieke kennis van bouwprocessen op projectniveau, terwijl bouwkundigen vaak onvoldoende ervaring hebben met data en digitale technologieën. Hierdoor ontstaat een kloof tussen technologische mogelijkheden en praktische toepasbaarheid.

STARC: de brug tussen bouw en data

Dit is waar STARC het verschil maakt. STARC beschikt over specialisten die niet alleen diepgaande domeinkennis van de bouwsector hebben, maar ook expert zijn in data-analyse, digitalisering en automatisering. We begrijpen hoe bouwbedrijven werken – van tendering en contractbeheersing tot assetmanagement. Wij vertalen die kennis naar effectieve digitale oplossingen.

De bouwsector staat voor een cruciale keuze: doorgaan zoals altijd en de achterstand riskeren, of de digitale transformatie omarmen. Wil je samenwerken met experts die bouw en data combineren om een toekomstbestendige werkwijze te garanderen? De specialisten van STARC ondersteunen je graag.

Neem contact op