De noodzaak van dataliseren in de bouw
Door: STARC op 6 augustus 2024Dataliseren? Grote kans dat je deze term nog niet eerder hebt gehoord. Daar willen wij met STARC snel verandering in brengen. Dataliseren combineert de kracht van (en ontleent zijn naam aan) datagedreven werken, digitaliseren en automatiseren. Met deze aanpak krijgt de hele keten in de bouwsector diepgaande inzichten in de efficiëntie en effectiviteit van hun activiteiten en kunnen ze beter inspelen op veranderende marktomstandigheden.
Dataliseren heeft de toekomst
De hele keten in de bouwsector kampt met grote uitdagingen: bouwprojecten worden met de dag complexer, door aanhoudende personeelstekorten is er een groeiende noodzaak om efficiënter te werken, en ook de (inter)nationale duurzaamheidseisen worden aangescherpt. Digitaliseren, datagedreven werken en automatiseren zijn afzonderlijk niet langer voldoende om deze uitdagingen op te lossen. Er is dringend behoefte aan een overkoepelende strategie: dataliseren.
Dataliseren integreert de voordelen van digitalisering, datagedreven werken en automatiseren in één holistische benadering:
- Datagedreven werken. Hierbij worden beslissingen gebaseerd op data-analyse in plaats van intuïtie of ervaring. Datagedreven werken benadrukt het belang van data als bron voor bedrijfsstrategieën en operationele beslissingen;
- Digitaliseren. Digitaliseren is het omzetten van analoge informatie en processen naar een digitaal formaat. Deze aanpak maakt informatie sneller en efficiënter toegankelijk, deelbaar en analyseerbaar;
- Automatiseren. Automatiseren houdt in dat technologie wordt gebruikt om repetitieve taken zonder menselijke tussenkomst uit te voeren.
Binnen dataliseren zorgt automatisering ervoor dat data direct digitaal wordt verzameld, geanalyseerd en toegepast, voor (1) snellere en nauwkeurigere bedrijfsprocessen, en (2) het maken van gefundeerde beslissingen.
Alles begint met data
Dataliseren omvat het integreren van data in alle fasen van het bouwproject, van ontwerp en planning tot uitvoering en onderhoud. Het gaat niet alleen om het inzetten van de nieuwste tools, maar ook (en vooral) om het creëren van een datagedreven cultuur binnen organisaties. Met dataliseren optimaliseer je processen, verlaag je kosten en breng je je duurzaamheidsambities sneller in de praktijk. Een aantal concrete voorbeelden:
Voorbeeld 1: efficiëntie en productiviteit
Dataliseren is in de eerste plaats effectief voor het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit op de bouwplaats. Het geautomatiseerd vergaren en analyseren van data maakt planning en beheer van bouwprojecten veel stuurbaarder. Zo stelt Building Information Modeling (BIM) bouwers in staat om gedetailleerde digitale representaties van bouwprojecten te creëren, wat leidt tot betere coördinatie en minder fouten op de bouwplaats.
BIM is een digitale representatie van de fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het biedt een gedeelde kennisbron voor informatie over een gebouw en vormt daarmee een Single Source of Truth. Dit vormt een betrouwbare en gemeenschappelijke basis voor beslissingen gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw, van het eerste concept tot de sloop.
Voorbeeld 2: duurzamer werken
Dataliseren levert ook een grote bijdrage aan het verduurzamen van bouwprojecten. Zo is met behulp van data-analyse de operationele levensduur van gebouwen en kunstwerken aanzienlijk te verlengen. Een beproefde methode is het gebruik van sensoring en IoT-apparaten voor het accuraat en tijdig identificeren van onderhoudsbehoeften in relatie tot bouwwerken. Onderdelen kunnen hierdoor worden gerepareerd of vervangen nog voordat men te maken krijgt met onverwachte uitvaltijd en langdurige stilstand.
Ook kunnen bouwbedrijven met behulp van data-analyse de milieu-impact van hun projecten beter begrijpen en beheren. Dit omvat het optimaliseren van materiaalgebruik, het verminderen van afval en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk. Door bijvoorbeeld data te analyseren over energieverbruik en materiaalprestaties, kunnen aannemers kiezen voor duurzamere materialen en bouwmethoden met een lagere uitstoot.
Voorbeeld 3: veiligheid op de bouwplaats
Veiligheid is een andere kritieke factor in de bouwsector. In 2023 vonden er gemiddeld 111 arbeidsongelukken plaats per 100.000 banen, het hoogste aantal van alle sectoren. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Veel van deze ongelukken kunnen voorkomen worden met slim bouwplaatsmanagement, in het bijzonder: betere monitoring en analyse van veiligheidsdata.
Met behulp van sensoren zijn bijvoorbeeld eenvoudig de looplijnen op steigers te monitoren. Deze informatie geeft inzicht in risicogebieden, zoals plekken met congestie of gebieden die verboden terrein zijn. Door deze risicogebieden te markeren en passende maatregelen te nemen, zoals het verbreden van looproutes, verminder je het risico op ongevallen.
De toekomst bouwt op data
Dataliseren gaat om het verzamelen, analyseren en toepassen van data om geïnformeerde beslissingen te nemen. Het is een strategische benadering die processen optimaliseert, de efficiëntie verhoogt en duurzame groei stimuleert. Ook aan de slag met dataliseren? Bij STARC helpen we je graag om nieuwe strategieën te ontwikkelen of je bestaande aan te scherpen. Onze ervaring en domeinkennis van de branche maakt ons de ideale partner in data. Vrijblijvend sparren?