Datagedreven bouwplaatsmanagement – efficiënt, veilig en kosteneffectief bouwen
Door: STARC op 10 maart 2024Datagedreven bouwplaatsmanagement resulteert in minder vertragingen, verbeterde veiligheid en effectievere communicatie tussen opdrachtgevers, aannemers en leveranciers. In dit artikel delen we concrete data-oplossingen die bijdragen aan efficiëntere bouwlocaties.
Proactief werken met datagedreven bouwplaatsmanagement
Data biedt inzicht in diverse aspecten van een bouwproject: de voortgang, kosten, veiligheid, kwaliteit en het resourcegebruik. Op basis van deze gegevens kunnen bouwplaatsmanagers weloverwogen beslissingen nemen om projecten efficiënter en nauwkeuriger te managen. Voorspellende analyses stellen hen in staat om defecten, materiaaltekorten en budgetoverschrijdingen vroegtijdig te identificeren. Zo kan er proactief worden gestuurd op risicobeheersing en de verbetering van projectuitkomsten.
Veilig bouwen met data
Op bouwplaatsen werken diverse partijen samen die putten uit verschillende materiaalstromen. Dit kan resulteren in onveilige omstandigheden. Denk aan verkeerd geplaatste voorraden, losliggende bouwmaterialen en geblokkeerde doorgangen. Data kan de veiligheid van bouwen structureel vergroten. Enkele voorbeelden hiervan:
- Veiligheidscamera’s. Met camera’s gericht op steigers kan worden geborgd dat medewerkers zich houden aan veiligheidsvoorschriften, zoals het dragen van helmen. Deze camera’s geven real-time waarschuwingen af aan gekoppelde datasystemen wanneer onveilig gedrag wordt gedetecteerd, waardoor supervisors direct kunnen ingrijpen om potentiële ongelukken te voorkomen;
- Toegangspasjes. Met behulp van toegangspasjes is precies bij te houden wie zich op welk moment op de bouwplaats bevindt. Hiermee faciliteer je niet alleen geautoriseerde toegang, maar heb je ook inzicht in iemands aanwezigheid tijdens incidenten. Het gebruik van toegangspasjes levert nog een ander voordeel op: door de registratie van aanwezigheid kunnen bouwplaatsmanagers ook het benodigde aantal werknemers bijhouden. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt voor verbeterde planningen in toekomstige projecten.
Bouwmaterialen altijd bij de hand
Bij grote bouwprojecten lopen vertragingen al snel op tot in de miljoenen euro’s. Het bijhouden van adequate voorraadniveaus is daarom essentieel. Zo hebben bouwteams altijd toegang tot de benodigde materialen. De volgende data-oplossing helpt om vertragingen te voorkomen:
- Opslagcamera’s. Camera’s gericht op opslaglocaties kunnen worden uitgerust met slimme analysefuncties om de voorraadniveaus te peilen. Wanneer de voorraad onder een bepaalde grens komt, sturen deze camera’s automatisch een seintje naar het voorraadbeheersysteem. Dit stelt het bouwteam in staat om tijdig nieuwe materialen bij te bestellen.
Optimalisatie van bouwhubs
Bouwhubs zijn logistieke knooppunten aan de rand van een stad of gemeente waar materialen worden opgeslagen en gedistribueerd naar bouwplaatsen in binnengebieden. Deze aanpak leidt tot minder transportbewegingen, een lagere CO2-uitstoot én een snellere doorlooptijd. Er zijn verschillende manieren om de logistieke stromen rondom deze hubs te stroomlijnen met behulp van data-oplossingen:
- IoT-sensoren. IoT-sensoren bieden de mogelijkheid om de locatie en beschikbaarheid van materialen te volgen, waardoor aannemers een real-time inzicht krijgen in hun voorraadniveaus en efficiëntie;
- Analysesoftware. Geavanceerde data-analyse wordt ingezet om optimale routes voor leveringen te berekenen. Door deze logistieke processen te optimaliseren, kunnen aannemers de efficiëntie verbeteren, kosten verlagen en de doorlooptijden verkorten.
Optimaliseer je bouwplaats met data
Datagedreven bouwplaatsmanagement heeft één doel: het optimaliseren van processen op de bouwplaats. De dataconsultants van STARC ondersteunen je graag bij het implementeren van de juiste data-oplossingen om dit doel te bereiken. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?