3D-puntenwolken- en viewertechnologie: de toekomst van de fysieke leefomgeving
Door: STARC op 4 november 2024Gedetailleerde metingen uitvoeren, doorsneden maken en infrastructuurprojecten efficiënt plannen zonder fysiek op locatie te zijn? Dit was voorheen alleen mogelijk met supercomputers. STARC en MW Holodeck hebben samen een applicatie ontwikkeld die 3D-puntenwolken van de fysieke leefomgeving toegankelijk maakt voor een breder publiek. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een speciale rugzak uitgerust met een LiDAR-scanner en GPS-positioneringstechnologie, waarmee nauwkeurige puntenwolken worden gecreëerd en panoramische beelden worden vastgelegd.
Benieuwd hoe deze technologie werkt en welke voordelen deze biedt? Gert-Jan van Lubeek, Senior Business Analist bij STARC, neemt je mee in deze unieke samenwerking.
Holodeck en STARC: een innovatief partnerschap
Hoe de samenwerking met MW Holodeck is ontstaan? “Holodeck heeft een geavanceerde rugzakscanner ontworpen die met behulp van een LiDAR-scanner en een 360 graden fotocamera buitenomgevingen nauwkeurig in kaart brengt”, legt Gert-Jan uit. “Wij hebben een online viewer ontworpen voor het meten van stedelijke objecten zoals kademuren, bomen en zelfs complete straten. Deze viewer maakt het mogelijk om point clouds – die voorheen alleen toegankelijk waren via krachtige computers – eenvoudig online te bekijken, meten en analyseren”, vervolgt Gert-Jan. “Het lijkt enigszins op Google Street View, maar dan veel gedetailleerder en volledig interactief.”
3D-meting van de kade in Amersfoort
Gert-Jan deelt een praktijkvoorbeeld waarin de kracht van deze technologie goed tot uiting komt: “Voor de meting van een kade in Amersfoort hebben we een gracht ingescand, inclusief de bomen en straatinrichting, omdat de gemeente de kade wil renoveren zonder de bestaande bomen aan te tasten.” Dankzij de gedetailleerde 3D-scan kunnen planners en ingenieurs vanaf hun computer nauwkeurig zien hoe de situatie ter plaatse is. “Je kunt zelfs verzakkingen in de straat opsporen, de afstand meten tussen gevels en objecten zoals lantaarnpalen en zo snel bepalen welke ingrepen nodig zijn”, legt Gert-Jan uit. Deze techniek is niet alleen efficiënt, maar maakt het ook mogelijk om projecten te plannen zonder continu fysiek op locatie te zijn.
Toepassingen voor de fysieke leefomgeving
Naast het praktijkvoorbeeld benoemd Gert-Jan nog andere toepassingen van de LiDAR-scanner en online viewertechnologie voor de fysieke leefomgeving:
- Stadsplanning en infrastructuurbeheer. Gemeenten kunnen complete stadsdelen in kaart brengen, zoals straten en bruggen om renovatieprojecten efficiënter te plannen. Bijvoorbeeld bij het onderhouden van kades of het verbeteren van wegen zonder de omgeving te verstoren;
- Milieu- en groenbeheer. Met gedetailleerde 3D-modellen worden groenvoorzieningen nauwkeurig ingemeten. Dit helpt bij het plannen van groenbeheer, zoals het snoeien van bomen rond infrastructuur of het in kaart brengen van de gezondheid en verspreiding van vegetatie;
- Renovatie van historische gebouwen. De technologie maakt het ook mogelijk om nauwkeurige metingen van historische gebouwen te maken. Dit is belangrijk bij het plannen van renovaties zonder de originele structuur aan te tasten. Verzakkingen en andere structurele problemen worden eenvoudig in kaart gebracht;
- Spoorwegonderhoud. Bij het meten van spoortrajecten kan men bepalen of bomen over de sporen hangen, of hoogteverschillen in het landschap waarnemen, waardoor onderhoud efficiënter kan worden uitgevoerd zonder direct fysiek ter plaatse te hoeven komen;
- Waterbeheer en overstromingspreventie. Rivieren, dijken en waterwegen kunnen in detail worden ingemeten om overstromingsrisico’s te identificeren. Dit biedt inzicht in verzakkingen of veranderingen in de waterstand, wat helpt bij het tijdig nemen van maatregelen.
Inzicht in de toekomst
Deze toepassingen laten zien hoe de technologie helpt bij efficiënter en duurzamer beheer van de leefomgeving. “Of het nu gaat om stedelijke renovatie, groenbeheer of infrastructuurprojecten, de combinatie van geavanceerde LiDAR-technologie en een gebruiksvriendelijke online viewer zorgt ervoor dat complexe gegevens eenvoudig toegankelijk worden”, benadrukt Gert-Jan. “We willen onze klanten niet alleen helpen om de huidige situatie te begrijpen, maar ook om toekomstige plannen slimmer en duurzamer te maken”.
Deze technologie helpt organisaties en overheden gerichter te werken aan het verbeteren en behouden van de kwaliteit van onze leefomgeving. Meer weten over de LiDAR-scanner en online viewertechnologie?