Achterstallig onderhoud van de Nederlandse infrastructuur bereikt een kritiek punt

Door: STARC op 26 oktober 2024

De Nederlandse infrastructuur staat voor een enorme onderhoudsuitdaging. Veel cruciale bruggen, viaducten en tunnels zijn gebouwd in de jaren ’70 en naderen het einde van hun technische of economische levensduur. Dit betekent dat grootschalig onderhoud en zelfs vervanging essentieel zijn om de veiligheid en functionaliteit te waarborgen. Het uitstellen van dit onderhoud brengt risico’s met zich mee, waaronder calamiteiten en verhoogde kosten door verwaarlozing. Daarbij is het onmogelijk om alle Nederlandse kunstwerken tegelijkertijd aan te pakken. In dit artikel delen hoe we met behulp van datagedreven oplossingen deze uitdaging aanpakken.

Datagedreven oplossingen voor grootschalig onderhoud

Het is duidelijk dat Nederland “flink aan de bak” moet met het onderhouden van haar infrastructuur. De urgentie om nu in te grijpen is groot. Een falende brug of tunnel zou niet alleen het verkeer ontwrichten, maar ook een groot economisch verlies betekenen. Innovatie speelt hierin een sleutelrol: met de juiste technologie kan onderhoud beter worden gepland en uitgevoerd, waardoor de levensduur van infrastructuur aanzienlijk wordt verlengd zonder concessies te doen aan de veiligheid.

Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen is het gebruik van datagedreven oplossingen om de staat van infrastructuur nauwkeurig te monitoren en beter te voorspellen wanneer onderhoud nodig is en tevens een optimale econimische afweging te kunnen maken tussen onderhoud of vervanging. Hiermee plannen overheden en bedrijven onderhoud op basis van actuele data in plaats van traditionele tijdscycli en verouderde data. Deze aanpak heeft twee belangrijke voordelen:

  1. Kostenreductie door effectiever onderhoud. Predictief onderhoud helpt om onderhoudsmomenten beter af te stemmen op de werkelijke conditie van assets, wat ongeplande uitval vermindert en de levensduur bevordert;
  2. Betere planning. Real-time inzichten leveren kansen om onverwachte storingen voor te zijn.

Innovatieve oplossingen voor infrabeheer

De markt speelt hierop in met innovatieve technologieën die onderhoud efficiënter en voorspelbaarder maken. Hieronder lichten we enkele van deze oplossingen uit:

  1. Slimme sensoren en IoT. Slimme sensoren, verbonden via het Internet of Things (IoT), monitoren continu de structurele integriteit van bijvoorbeeld bruggen en wegen. Deze sensoren detecteren vroegtijdig slijtage en geven aan wanneer onderhoud noodzakelijk is. Deze technologie maakt tijdige uitvoering van kleine reparaties mogelijk, waardoor grootschalige vervanging minder urgent wordt;
  2. AI en machine learning. Met AI en machine learning kunnen enorme hoeveelheden infrastructuurdata worden geanalyseerd om voorspellingen te doen over de levensduur van constructie-onderdelen. Zo kunnen bijvoorbeeld patronen in materiaalverslechtering worden opgespoord, waardoor onderhoud nog preciezer wordt ingepland;
  3. 3D-modellen en digital twins. Digital twins maken het mogelijk om met geavanceerde simulaties de impact van verschillende onderhoudsscenario’s te analyseren. Zo kan men beter inschatten welk type onderhoud op welk moment nodig is, waardoor onnodige werkzaamheden en kosten worden vermeden.

Innoveren in onderhoud

De integratie van data-analyse, AI en slimme technologieën maakt het mogelijk om kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. Dit laat zien dat Nederland niet alleen moet investeren in infrastructuuronderhoud, maar ook in de technologieën die dat onderhoud beter en slimmer maken. De uitdaging hierbij is om zowel civieltechische praktijkervaring in beheer en onderhoud als kennis van automatisering en data-analyse effectief te benutten. Zo zetten we kennis, middelen en mogelijkheden optimaal in, zodat een assetmanager, maintenance engineer of beheerder daadwerkelijk de voordelen van datagedreven werken ervaart. STARC beschikt over deze unieke combinatie van ervaring en expertise. Benieuwd hoe STARC hierbij ondersteunt?

Maak kennis met STARC