Dé data-expert voor aannemers: Bouw, Installatie & Civiele Bouw
Door: STARC op 21 mei 2024In de aannemerij wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de Bouw, Installatie en Civiele Bouw. Elk van deze takken vereist specifieke kennis, vaardigheden en ervaring. STARC biedt ondersteuning en advies in al deze kennisgebieden. Of je nu storingen wilt minimaliseren op het spoor, de energietransitie wilt versnellen of bouwprocessen wilt stroomlijnen, wij zijn er om je te ondersteunen.
Een partner voor alle kennisgebieden
Onze consultants beschikken over veel kennis en ervaring om je te ondersteunen bij verschillende datavraagstukken binnen de aannemerij:
De Bouw
Aan de hand van data- en trendanalyses helpen we je bouwprocessen te optimaliseren en datagedreven beslissingen te maken. Concrete voorbeelden hiervan:
- Digitale transformatie. Dit gaat verder dan het digitaliseren van processen. Wij koppelen bedrijfsbehoeften aan data-oplossingen, optimaliseren systemen en leggen het fundament voor een effectieve datastrategie;
- Smart building. Een smart building analyseert data over onder andere de bezettingsgraad, de luchtkwaliteit en het energieverbruik, voor een optimale monitoring en afstemming op gebruikers. Dit leidt tot kostenbesparingen en verlengt de levensduur van het gebouw;
- Digital twins. Met digital twin-technologie kunnen nauwkeurige digitale kopieën van fysieke bouwprojecten worden gemaakt. Deze replica’s bevatten gedetailleerde informatie over projecten. Dit biedt waardevolle inzichten over het bouwproces en maakt het mogelijk om de duurzaamheid en efficiëntie te verbeteren.
Installatie
Data helpt bij het monitoren van energieverbruik, het identificeren van inefficiënte processen en het vinden van mogelijkheden voor energiebesparing. Dit draagt bij aan het verminderen van de ecologische footprint van installatiewerkzaamheden. Dat is ook een van de doelen van digiGO, dat streeft naar een stikstofreductie van minstens 50% in de bouw- en installatielogistiek in 2030.
Om deze doelstelling te bereiken, helpt STARC bij het volledig digitaliseren van je bedrijf en het optimaliseren van ketensamenwerking voor maximale efficiëntie. Wij bieden strategische ondersteuning en innovatieve oplossingen om je digitale ambities binnen de bouwsector waar te maken.
Civiele Bouw
Met behulp van geografische informatie, bodemgesteldheid, verkeerspatronen en demografische trends maken aannemers effectievere ontwerpen en planningen voor infrastructuurprojecten. Enkele voorbeelden:
- Efficiënt onderhoud van bruggen. Door data over omgevingstemperatuur, brugtemperatuur en vochtigheid te combineren, is het risico op corrosievorming in bruggen te voorspellen. Zo kunnen onderdelen op tijd vervangen of gerepareerd worden, wat bijdraagt aan het efficiënt onderhoud en veilig gebruik van bruggen;
- Bescherming tegen wateroverlast en droogte. Op basis van specifieke (preventieve) indicatoren, zoals de waterstand en de weersverwachting, kan worden besloten om waterkeringen te sluiten of juist te openen. Het gebruik van waterdata bij het beheer van fysieke waterkeringen helpt inwoners te beschermen tegen overstromingen en de gevolgen van langdurige droogte;
- Het voorkomen van storingen in het openbaar vervoer. Met behulp van geavanceerde technologieën en analyses kunnen storingsscenario’s worden voorspeld en kan er proactief worden gehandeld om problemen te voorkomen.
Bouwen met data
Benieuwd wat data kan betekenen voor je organisatie? Onze consultants denken graag mee over je Bouw, Installatie & Civiele Bouw vraagstuk(ken).